søndag 20. november 2016

Høststemning

Tok en liten rusletur rundt i Haraldsvang. Flott høststemning i bekken opp mot Uradalsvatnet





lørdag 19. november 2016

Øyenstikker, libeller og vannymfer

Disse fargerike insektene er fine fotomotiv. Det finnes ganske mange arter på Haugalandet, og her er ett lite utvalg.









fredag 18. november 2016

Spettmeis

Spettmeis er en art som det må gå godt for. Ser og hører disse aktive meisene mer eller mindre alltid når jeg er ute i naturen. De er også ivrige på fuglebrett og meiseboller om vinteren. Er en meget vakker fugl med flotte farger, og kan klatre nedover trestammer med hodet først

 I kjent positur, med hodet lavt

 Er meget lyd ytrende , dette er en hann med kraftig farge under

 Ikke ofte spettmeis sitter normalt.


onsdag 16. november 2016

Den uønskede

Minken er en amerikansk art som ble innført til pelsoppdrett i mellomkrigsårene. Det tok ikke lang tid før noen rømte og de hadde ingen problemer med å tilpasse seg klima i Norge. Minken er ett mårdyr og hamstrer mat, og de dreper for fote om de finner fugler, fugleunger eller egg. Så minken har skyld i at det har minket kraftig på mange arter som bla terner og andre bakkerugende fugler.

 Denne krabaten traff jeg nær Kårstø i Tysvær






De vanlige

Er en litt ute på Haugalandet kan en ikke unngå å treffe på rådyr. Disse små hjortedyrene har ekspandert og øket noe voldsomt i antall de siste årene. At vi har endel gjengroing å mye busker og kratt de kan gjemme seg i er nok en årsak, de er heller ikke så veldig folkesky og holder seg ofte i hager og nærme folk.

 Ikke særlig sky, var ute å ruslet da jeg traff på disse 3














mandag 14. november 2016

Ekorn

Det finnes ekorn over hele Haugalandet, og i Djupadalen og Haraldsvang hvor det er endel folk som går tur er de temmelig tillitsfulle. Jeg treffer på disse flotte dyrene jevnt over, det ser ut til at de trives like godt i barskog som løvskog. Om vinteren oppsøker de ofte foringsbrett, og meiseboller står høyt i kurs. Har forsøkt å gjøre tilgangen vanskelig for dem, da de hamstrer store mengder mat og tømmer en fugleforing fort om de får frie tøyler.




lørdag 12. november 2016

Fossekall

Norges nasjonalfugl er mer vanlig på Haugalandet enn vi tror. Den beste tiden å se den på er når det er vintertid på klokken. Har ved flere anledninger sett fossekall i bekken nedenfor stemmen i Djupadalen om vinteren, den er ganske sky så en må nærme seg forsiktig. Den er litt mindre enn en stær, og er alltid ved rennende vann i bekker og elver.




torsdag 10. november 2016

Bieter

3 bietere var observert i sommerbyen Skudeneshavn tirsdag 8.november. Bieter er en sjelden fugl i Norge, og som navnet sier er det også lite flyvende insekter i minusgrader. Så at disse fuglene slet med å få i seg noe å spise var opplagt.  Normalt holder disse nydelige fuglene til i varmere strøk, helst sør for alpene, men de er årvisse i Norge på snarvisiter på sommeren i høytrykksperioder. Vi var flere som kikket etter fuglene, men de var forsvunnet. Fikk sett fuglen, men det var dessverre en som hadde reist til fuglehimmelen.

 En bieter ble funnet død på samme sted mandag, 

 Rødstrupe, ikke bortreist i utseende disse heller.

 Stillits som kom å satte seg rett foran oss, fotogen type disse også.

Stjertmeis, det kom en liten flokk av disse gjennom parken. 
Vakker fugl, men ikke like lett å få gode bilder av grunnet at de alltid er i bevegelse

tirsdag 8. november 2016

Mongolturteldue

Denne sjeldne fuglen som holder til så langt øst som i SV-Sibir og sentral Asia dukket opp i Nedstrand for noen dager siden. Det har vært mange østlige arter i distriktet etter det fine høstværet med østlige vinder. Det er første gang mongolturteldue er observert i Rogaland, og i finværet var det bare å ta turen.

Like før Skjoldastraumen satt det en haukugle i en grantopp. 

 Ingenting å si hverken på været eller naturen på vei innover

 Noen grader blått og isen var begynt å legge seg på vann innover



Etter litt leting dukket duen opp. 

 Å høre etter kjefting fra kråke, skjære og trost er alltid viktig. 
Hørte en skjære som kjeftet, og en kongeørn av årets kull kom seilende forbi
Kongeørnen seilte rolig forbi på knappe 50 meters hold, usedvanlig nærme for denne sky fuglen

 Mongolturtelduen hadde tatt siesta før ørnen dukket opp, og vi fant den rastende under endel tørre kvister rundt 100 meter fra foringsplassen den pleide å holde seg på.

Pen fugl, og vi får håpe den klarer seg gjennom vinteren. En time etter at jeg tok turen hjemover ble den overfalt av en katt og mistet noen fjær, men ble reddet av en som hadde tatt turen fra Stavanger for å se fuglen.

mandag 7. november 2016

Admiral sommerfugl

Admiralsommerfuglen er ikke den mest vanlige på Haugalandet, men kan på sensommeren i godværsperioder opptre i stort antall. Sjekk sommerbusker i august-september så er det ikke uvanlig med 30 av disse vakre sommerfuglene på en busk

 Admiral på tistelblomst

 På sommerfuglbusk